Türklerde cenaze törenlerine ne denir?
Yuğ-Türk ve Altay halk kültürü ve inançlarında cenaze töreni. Yoğ veya Yığ olarak da adlandırılır. Cenaze töreni ve cenaze yemeği gibi anlamları vardır. Yuğ bazen “ağıt” ile eşanlamlı olarak kullanılsa da daha kapsamlıdır ve yalnızca söylenen melodiyi değil aynı zamanda gerçekleştirilen töreni de ifade eder.
Eski Türklerde törenler nelerdir?
Türklerde dinî hayatla ilgili gelenek ve törenler; barınak yapımı, balbal dikimi, dua, kurban kesme, güneş ve aya selam verme, atalara saygı ve bağlılık (atalar kültü), kamların rolü, su kirliliğinden kaçınma, fal bakma, Yog Aşi (etkisiz aşı), mezar odasına kişisel eşya ve yiyecek koyma, arınma aracı olarak ateş…
Alevilerin cenaze törenine ne denir?
Aslında “cenaze namazı” ifadesi pek kullanılmaz; Alevi inancında “cenaze adamları” ifadesi kullanılır.
Eski Türklerde cenaze töreni nasıl yapılır?
Şaman inanç sistemlerinde gördüğümüz gibi, çadır ve çadır direklerinin şamanın diğer dünyalara yaptığı yolculuklarda oynadığı önemli rol, cenaze ve defin uygulamalarında da belirgindi. Hun ve Göktürk dönemlerinde belirli zamanlarda, Türkler ölülerini yakıldıktan sonra toprağa gömme geleneğini uyguluyorlardı.
Sığır ve Şölen törenleri Nedir?
Türkler, İslamiyet öncesi bazı dönemlerde, “sığır merasimleri” adı verilen av törenlerinde ve “oyuncak/bayram” adı verilen kurban törenlerinde bir araya gelerek eğlenirler ve savaşlar sonunda galip gelirlerdi.
Kurgan ve balbal nedir?
Balbal (Kırgızca: балбал, [bɑɫbɑɫ]), (Tuva Türkçesi: Кижи-көжээ / Kiji köjee) Eski Türkçede mezarın veya bazı kurganların etrafına kişiyi anmak ve hayattayken öldürdüğü insanları sembolize etmek için dikilen mezar taşının adıdır. Kurganların tepesinde ne kadar çok balbal varsa, o kişi o kadar kahramandır.
Türklerin av törenlerine ne denir?
Sığır (tören) Sığır, Orta Asya Türk edebiyatından kaynaklanan ulusal av törenleri. Törenlerde ulusal efsaneler anlatılırken, kahramanlık hikayeleri söylenerek ve saz eşliğinde söylenerek yeni olaylar destanlara dönüştürülürdü. Sözlü edebiyat kültürünün gelişimindeki yerleri çok önemlidir.
Eski mezarlara ne denir?
Prof. Kurgan veya Korgan kavramlarının Türk ve Altay kültüründe kutsal mezarlar ve türbeler anlamına geldiğini açıkladı. Dr. Yaşar Çoruhlu, “Kurganlar, büyük ve kutsal insanların yattığı dikkat çekici mezarlardır. Eski Türk geleneklerinde genellikle üst üste yığılmış höyükler ve tepeler şeklindedirler.
Şad ne demek tarih?
Şad: Kağan oğullarının devlet yönetiminde deneyim kazanmaları için ülkenin çeşitli bölgelerinde “Şad” adı verilen kişiler tarafından eğitim görmeleri sağlanırdı.
Cenaze törenine ne ad verilir?
Cenaze törenleri eski Türk topraklarında önemli buluşmalardı. Yas töreni ölen kişinin gömülmesinden sonra gerçekleşir. Yoğurt töreni de bir “ölü aşısı” olarak kabul edilir. Bayramlar sosyal buluşmalar ve törenler arasında önemli bir yer tutar.
Alevîler ölünce ne derler?
Alevi-Bektaşi geleneğinde ölen bir kişi için “öldü” denmez, bunun yerine “Tanrı’ya yaklaştı, dünyası değişti, donu değişti, davranışları değişti” gibi ifadeler kullanılır (K.
Alevîler gusül abdesti alır mı?
Ghusl ve abdest, Alevi inançlarında önemli bir yer tutar. Alevilikte, bedeni yıkamanın ve temizlemenin yanı sıra iç temizliğinin de bir zorunluluk olması önemlidir. Eline, diline ve beline sahip olma ilkesine uymaya dikkat eder. Bu bağlamda, “tarikat abdesti” ile itirafını kalıcı kılmaya çalışır.
Ölünün 3. günü ne olur?
Ölümün üçüncü yıldönümünde, tüm bölgelerde helva kavrulur ve dualarla kavrulan bu helva dağıtılır. Bu nedenle, helva yiyen kişilerin ölen kişinin ruhu için “Fatiha” okuması beklenir. Ölen kişinin 7. gününde büyük bir yemek verilir. Toplumun her kesiminde, bu günde yemek daha bol olur ve gelen insanlar daha yoğun olur.
Şölen nedir edebiyatta?
Şiirler, ozan, baksı ve kam adı verilen kişiler tarafından, müzik eşliğinde ve kopuz adı verilen bir çalgı eşliğinde söylenirdi. Sığır (av törenleri), festivaller (dini ayinler) ve yuğ (ölen kişinin ardından yapılan törenler) adı verilen toplantılarda oluşturulurdu.
Yuğ aşı ne demek?
Bir diğer tören ise cenaze töreninden sonra ölen kişinin atlarının kesilmesi ve yenmesidir. Buna Türk boyları arasında “yuğ uş” veya “ölü öldürme geleneği” denirdi. Bu şekilde kurban edilen atların veya koyunların başları kazıklara asılırdı. Altay Türkleri arasında ölen kişinin dul eşi, ölen kişi gömülene kadar yas tutmak zorundadır.
Eski Türklerde av törenine ne denirdi?
Sığır (tören) Sığır, Orta Asya Türk edebiyatından kaynaklanan ulusal av törenleri. Törenlerde ulusal efsaneler anlatılırken, kahramanlık hikayeleri söylenerek ve saz eşliğinde şarkı söylenerek yeni olaylar destanlara dönüştürülürdü.
Eski Türklerde mezara ne denirdi?
Prof. Kurgan veya Korgan kavramlarının Türk ve Altay kültüründe kutsal mezarlar ve türbeler anlamına geldiğini açıkladı. Dr. Yaşar Çoruhlu, “Kurganlar, büyük ve kutsal insanların yattığı dikkat çekici mezarlardır. Eski Türk geleneklerinde genellikle üst üste yığılmış höyükler ve tepeler şeklindedirler.
Eski Türklerde toy ne demek?
Toy veya Kengeş, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı, yasama, yürütme ve yargı yetkilerinin de kullanıldığı parlamentodur.
Yuğ töreni neden yapılır?
“Yoğ/yuğ törenleri” adı verilen yas törenleri vardır. Başlangıçta, yiyecek doğrudan ölüye verilir ve mezara yerleştirilirdi. İslam ile birlikte bu tören “yemek dağıtma, helva yapma, lokma yapma ve ölenin ruhuna ödül vermek için fakirlere dağıtma” haline dönüştü.