Otorite ne demek örnek?
Anlamı: Mevcut yönetim, siyasi güç, devlet ve yönetim. Örnek cümle: Osmanlı İmparatorluğu 15. yüzyılın başlarında Balkanlar’daki otoritesini güçlendirdi.
Otorite ne demek psikolojide?
Otorite, güç ve otorite sözcükleriyle eş anlamlıdır; kişinin itaat etme, güvenme, egemen olma, emir verme, yaptırım uygulama ve bunları uygulama iradesidir. Max Weber otoriteyi üç gruba ayırır: geleneksel otorite, karizmatik otorite ve demokratik (yasal) otorite.
Otorite sahibi olmak ne demek?
Otorite veya yetki, bir kişinin kendine duyduğu itaat ve güvendir; herhangi bir konuda bir şeyin yeterli olduğuna herkesi inandırma; egemen olma ve emretme gücü; yaptırım koyma ve uygulama gücüdür.
Otorite kişi ne demek?
Otorite kelimesi, günlük kullanımda, başkalarına bir şey yaptırma, yasaklama, emir verme ve itaat ettirme gücü; siyasal veya idari güç, yaptığı işlerle başkaları arasında ün yapmış başarılı kişi gibi anlamlara gelir.
Otoriterlik ne demek?
Otoriterlik ya da otoriterlik, siyasal çoğulculuğun reddedildiği, siyasal statükoyu ve düzeni korumak için güçlü bir merkezi otoritenin kurulduğu, hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığı, demokratik oy hakkı gibi unsurların kısıtlandığı siyasal sistemdir.
Otorite eş anlamı nedir?
Bir şeyi yaptırmak, yasaklamak, emretmek, itaat etmek, yetki, saltanat, vesayet: Sakarya Zaferi ile gazi ve mareşal Mustafa Kemal Paşa tam yetkiye kavuşmuştur. – Falih Rıfkı Atay.
Otorite nedir sosyolojide?
Otorite kavramı sosyolojide çok önemlidir. İnsanlar bir toplum içinde yaşadıklarından beri itaat etme ihtiyacı hissetmişlerdir. Bu itaat beraberinde otoriteyi getirmiştir. Otorite kavramı, gücü kabul edilen kişi olarak tanımlanır.
Otorite tipleri kaç tanedir?
Meşru otoritenin üç türü vardır: yasal otorite, geleneksel otorite ve karizmatik otorite.
Otorite ve güç arasındaki farklar nelerdir?
Yetki, başkalarının faaliyetlerini yönlendirme hakkıdır. Yetki, sonuç olsun veya olmasın, resmi olarak onaylanmış bir ayrıcalıktır. Öte yandan, güç, sonuç elde etme yeteneğidir (Kreitner, 2009: 399). Bazı durumlarda, bir kişi yetkiye sahip olabilir ancak güce sahip olmayabilir veya güce sahip olabilir ancak yetkiye sahip olmayabilir.
Otoriteli olmak ne demek?
Aynı zamanda otoritesini sınırsızca kullanan, hiçbir direnişe tahammülü olmayan, baskıcı bir tutum benimseyen kişileri de anlatır.
Otorite karşıtı ne demek?
Antiotoriterlik veya anti-otoriterlik, otoriterliğin tam tersidir ve “toplumun bir otoriteye boyun eğdiği bir toplumsal form” olarak tanımlanır. Antiotoriter taraftarlar genellikle yasa önünde mutlak eşitliğe ve kapsamlı medeni haklara inanırlar.
Otoritar yönetici nasıl olur?
Otoriter liderlik tarzı açıkça kontrol eder ve liderlik eder. Ayrıca otokratik veya direktif liderlik tarzı olarak da adlandırılır. Güçlü otoriteye sahip liderler genellikle tam karar alma gücüne sahiptir ve kör sadakat talep eder.
Psikolojide otorite nedir?
Otorite, bireyin gözünde kendini öyle bir şekilde meşrulaştırır ki, birey onun varlığını sorgulamak yerine yokluğundan korkar. Bu nedenle, en ufak bir karışıklıkta, bireyler var olan otoriteye yönelir; bu otorite, özgürlüklerini kısıtlayan bir otorite olsa bile.
Otorite kurmak ne demek?
“Otorite kurmak” veya “otorite sağlamak” kelimelerinin anlamı “otorite kurmak” ve “otorite sağlamak” anlamına gelir. Otorite boşluğu, bir toplumda otorite kurma ve sürdürme yetersizliğidir.
Otorite ne demek TDK?
Otorite, “vermek, yasaklamak, emretmek, itaat etmek, yetki vermek, saltanat vermek, gözaltına almak hakkı veya yetkisi” anlamına gelir (Türk Dil Kurumu, 2014).
Otoriteli olmak ne demek?
Aynı zamanda otoritesini sınırsızca kullanan, hiçbir direnişe tahammülü olmayan ve otoriter bir tavır sergileyen kişileri de ifade eder.
Otorite nedir TDK?
Otorite, “vermek, yasaklamak, emretmek, itaat etmek, yetki vermek, saltanat vermek, gözaltına almak hakkı veya yetkisi” anlamına gelir (Türk Dil Kurumu, 2014).
Otorite tipleri kaç tanedir?
Meşru otoritenin üç türü vardır: yasal otorite, geleneksel otorite ve karizmatik otorite.
Otorite ne demek din?
Otorite kavramı bağlamında dini otorite, “din temel ilkelerine uygun olarak inananlar hakkında kesin bir hüküm verme yetkisi” olarak tanımlanmaktadır. Ehl-i Sünnet inancına göre İslam’daki bu otorite Allah’a ve onun temsilcisi Hz. Muhammed’e aittir. Hz. Muhammed’e aittir.