Kırşehir hangi Türk boyuna mensuptur?
Çukurlu boyu: Çiçekdağ ve Akpınar’da bulunan hanedanın adı. Karacalı aşireti: Akçakent ve Çiçekdağ ile bunların köylerine, Karacaoğlu sülalesine, Döğer aşiretine, Kırşehir ilinin ve Mucur ilçesinin birçok köyüne yerleşen “Karacakurt Türkmenleri”. bu boyaya aittir.
Kırşehir’de kimler yaşamış?
Tarih. Kırşehir ve çevresinde yapılan araştırmalar, ilin tarihinin Eski Tunç Çağı’na (M.Ö. 3000-2000) kadar uzandığını göstermektedir. Daha sonra Hititler, Frigler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar bölgeye egemen olmuştur.
Kırşehir Kaman Türk mü?
Günümüzde 41 köy, 10 belde ve 1.232 km2 yüzölçümüne sahip olan Kaman; 11. yüzyılda Türklerin ve İslamcıların gelmesiyle birlikte Oğuz boylarının bu bölgede yaşamaya başladığının, göçebe veya yerleşik hayatı tercih ettiğinin ve o tarihten bu yana bu Türkmen özünü sürdürdüklerinin sembolüdür.
Kırşehir hangi beylik?
Kırşehir ismi Hicri 295 yılında Şah Mehmet’in kuruluş belgesinde geçtiğinden ve Abbasiler döneminde ana karaya doğru yola çıkan orduda yer alan Karluklar Kırşehir’e yerleştiğinden bu tarihlerde Kırşehir isminin geçtiği varsayılmaktadır. Selçuklular döneminde Kırşehir ismiyle anılan bu il, bir ara Gülşehri olarak anılmıştır.
Kırşehir Akpınar soyu nereden gelir?
Rivayete göre Antalya bölgesinden göç ederek ilçemizin Tek Höyük mevkiine yerleşen Yörük oğulları, Yozgat bölgesinden göç ederek ilçemizin Eldelekli köylerine yerleşen İmamoğulları aşireti gibi birkaç tanınmış ailenin ticaret ve akrabalık ilişkilerinin gelişmesi sonucu bugünkü Akpınar mevkiine yerleşmişlerdir.
Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Kırşehirliler nereli?
Kırşehir, Türkiye’nin Orta Anadolu bölgesinde bir ildir. 1867’de bucak, 1869’da ilçe ve 1870’te sancak olmuş ve Avanos, Keskin ve Mecidiye (Çiçekdağı) ilçeleri Kırşehir’e bağlanmıştır.
Kırşehir Kaman soyu nereden gelir?
Bazı kaynaklara göre ise Kaman adı, M.Ö. 1200-2200 yılları arasında Kızılırmak bendi bölgesinde yaşayan Etiler (Hititler)’in ardından kurulan Geomages (Kuman) kabilesinden gelmektedir.
Kırşehir’in eski ismi nedir?
Söylemeye gerek yok ki, çok iyi bilinir. Daha önce Makissos (Macissus) olarak bilinen şehir, İmparator I. Justinianus (527-568) döneminde yeniden kurulmuş ve Justinianopolis adını almıştır. Türkler, uçsuz bucaksız kırsalın ortasında yükselen bu şehre “kırsal şehir” adını vermişlerdir. Zamanla kırsal şehir halk arasında “Kırşehir” olarak anılmaya başlanmıştır.
Kırşehir Kürtleri nereden geldi?
Bu boyların kökeni Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan’dır.
Kırşehir Çiçekdağı hangi boydan?
1910 yılında ilçe unvanı kaldırılmış ve Kırdök köyü ilçe haline getirilerek buraya bağlanmıştır. Kırdök köyü, 19. yüzyılın ilk yarısında geldiği tahmin edilen Oğuzların Avşar boyundan Horasan Türkmen hanedanları tarafından kurulmuş bir yerleşim yeridir.
Kırşehir hangi ilden ayrıldı?
1954 yılında Nevşehir il olmuş ve Kırşehir de ona bağlı ilçe olarak belirlenmiştir. Ancak 1957 yılında 7001 sayılı kanunla Kırşehir tekrar il olmuştur. Kırşehir ili; Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir, Aksaray ve Ankara illeriyle çevrilidir.
Kırşehir Osmanlıya ne zaman katıldı?
Kadı Burhaneddin, Osmanlılar ile Karamanoğulları arasındaki sınırda bulunan şehrin surlarını onarttı. Timur’un Anadolu’ya ilk seferi sırasında Karamanoğulları tarafından yağmalanan şehir, Kadı Burhaneddin’in ölümünden sonra (800/1398) Osmanlıların eline geçti.
Kırşehir Dulkadirli Köyü Alevi mi?
Birkaç Alevi Türkmen köyü daha var, bunlar da Dulkadirli Türkmenleridir.
Kırşehir’in neyi meşhur?
Kaman cevizi. … Cemele biberi. … oniks taşı … Kırşehir Çullama … Kırşehir Höşmerim tatlısı
Kırşehir Kürtleri nereden gelir?
Bu boyların kökeni Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan’dır.
Kırşehir Çiçekdağı Alevi mi?
Özellikle günümüz Ermenistan sınırları içerisinde bulunan Çukursad bölgesinden bir Türkmen dervişi ve şair olan Miskin Abdal’ın şiirleri, onun Ehl-i Beyt’e olan sevgisini ve Şiiliğe olan eğilimini göstermektedir. Aynı şekilde Alevi-Bektaşi köklerinden etkilenen Çiçekdağı ve Kırşehir civarındaki Abdallar da Ehli Beyt’e büyük bir sevgi duymaktadırlar.
Oğuz boyu hangi soydan gelir?
Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.
Kırşehir Kaman soyu nereden gelir?
Bazı kaynaklara göre ise Kaman adı, M.Ö. 1200-2200 yılları arasında Kızılırmak bendi bölgesinde yaşayan Etiler (Hititler)’in ardından kurulan Geomages (Kuman) kabilesinden gelmektedir.